DDV Principper

Jeg forsøger at spise sundt i hverdagene - i weekenderne ryger der ofte noget lidt ekstra godt ned, derfor er det dét vigtigere at spise sundt i hverdagene.

Jeg lever ikke slavisk efter DDV (de danske vægtkonsulenters) principper, men jeg bruger deres principper som guideline, da jeg er enig i deres måde at sammensætte måltider på. Sammensætningen sikrer at der spises varieret, at man får de vigtige vegetabilske fedtstoffer og både vitaminer og mineraler.

Som sagt lever jeg ikke slavisk efter deres principper, men vil kort ridse principperne op (dem jeg bruger - der er mange regler og jeg bruger ikke dem alle), så kan du selv vurdere hvordan du kan få dem til at passe ind i din hverdag.

Morgenmad: 1 æg ELLER 75 g. mager ost ELLER 25 g. fed ost ELLER 30 g. morgenmadsprodukt.

Desuden: 30 g. brød og et stykke frugt.

Frokost:
80-120 g. kød ELLER 80-120 g. fisk ELLER 2 æg ELLER 150 g. mager ost ELLER 50 g. mager ost

Desuden 2-300 g. grøntsager og 30 g. brød

Aftensmad:
120-170 g. kød ELLER 120-170 g. fisk ELLER 2 æg ELLER 150 g. mager ost ELLER 50 g.fed ost    

Derudover (valgfrit henover dagen):
Mælkeprodukter: ½ l. fra gruppe 1, 400 g. fra gruppe 2 eller 200 g. fra gruppe 3 (kan mixes hvis mængderne tilpasses)

Gruppe 1: Fedtfattigt mælk (mini og skummet)
Gruppe 2: Surmælksprodukter fra 0,1 - 1,5% fedt
Gruppe 3: Surmælksprodukter fra 1,6 - 7,0% fedt

Fedtstof: 15 g. om dagen - enten vegetabilsk olie, mayonnaise eller plantemargarine (min 70%)

Frugt: 3-4 stykker frugt 

Pasta, ris og kartofler: Der kan spises 100 g. til et måltid - så skal man spise et stykke frugt mindre (jeg har nu skiftet de 30. g. brød ud med pasta).

Nødder m.m.: Nødder og avocado er ikke en del af ddv principperne - men jeg synes det smager godt og ved at de er fuld af sunde fedtstoffer, så jeg spiser begge dele med måde. Dvs. aldrig mere end ½ avocado ad gangen og mandler og andre nødder - ca. 15 g. ad gangen.


 Regler
  • Der må spises op til 6 æg om ugen
  • Kun 3 ud af ugens 14 måltider må bestå af svine og oksekød
  • Min 3 af ugens 14 måltider skal bestå af fisk
  • Tun og andre fisk med meget tungmetal må kun spises en gang om ugen
  • To af fiskemåltiderne skal være fersk eller frossen fisk (ikke konserves)
  • Det er MEGET vigtigt af få det daglige fedtstof da de fedtopløselige vitaminer ellers ikke kan optages.
  • Mel, rasp m.m. kan bruges i meget begrænset omfang
  • Der kan udover de 15 g. fedtstof også bruges yderligere 15 g. til stegning på pande eller i ovn

7 kommentarer:

  1. Hej Louise
    Sikke mange lækre opskrifter du har her på din blog :) Man bliver jo rigtig fristet til at prøve nogle af dem :)
    Har lige et spørgsmål......
    DDV principperne herover.....er det dem de kører efter nu her i 2013 ??
    Venlig hilsen Vivi Renée

    SvarSlet
  2. Hej Vivi

    Nej principperne er fra 2012, jeg ved faktisk ikke hvor meget der er blevet ændret i dem siden.
    De ændrer vist en lille smule i det hele tiden :)
    Venlig hilsen Louise

    SvarSlet
  3. Må man kun spise protein til aftensmad? ingen grøntsager??

    SvarSlet
  4. Hej
    Jeg overvejer at starte på ddv igen for at tabe de sidste genstridige kilo men pga af mine arbejdstider ville det passe mig bedre at spise frokost midt på formiddagen og morgenmad først/midt på eftermiddagen, er det en mulighed eller vil det ikke give vægttab?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det drejer sig om dit kalorieindtag og hvor meget du rører dig. Det vil give det samme om du spiser det morgen/aften, hvis bare du rører dig.

      Slet
  5. Må mænd ikke få mere kød og brød end kvinder?

    SvarSlet