søndag den 23. august 2015

Verdens bedste brød og boller


Ja det hedder opskriften altså! Jeg har forsøgt den som både brød og boller. Brødet er sindsygt godt! Ligesom fra bageren. Bollerne er også rigtig gode, men får ikke helt samme farve som brødet. Jeg kan i hvert fald kun anbefale denne utrolig nemme dej - både til brød og boller.

Dejen:

625 g. hvedemel
5 dl. lunken vand
2 tsk. salt
Et lille klat gør (vel ca. som en 2-krone)

Fremgangsmåde:

Opløs gæren i vandet. Tilsæt halvdelen af melet og rør godt. Tilsæt salt. Rør. Tilsæt resten af melet og rør det til en ensartet masse. Dejen behøver ikke blive æltet. Men jeg vender den gerne lige et par gange på bordet så den hænger godt sammen.
Kom dejen i en skål, dæk skålen med husholdningsfilm og stil den et lunt sted. Her skal den stå længe! Mindst 12 timer. Efter hævning vender du dejen ud på bordet, og "folder" den 3 gange ind over midten.

Brød:
Vil du bage brød af dejen, skal du bruge en gryde med låg der kan tåle ovnen, eller som jeg, en stegeso. Varm ovnen op til 250 grader og stil gryden/stegesoen i ovnen så den bliver rigtig varm. Når stegesoen er varm, tages den ud af ovnen og dejen vippes over i, drys med lidt mel. Bag brødet under låg i 30 minutter. Sku herefter ned på 225 grader og fjern låget, og bag i yderligere 15 minutter.
Vip brødet ud på en rist og lad det køle i min. 20 minutter inden det skæres op.

Boller:
Vil du bage boller af dejen, skal du forvarme ovnen på 250 grader, og gøre en lille ovnfast beholder/fad med vand klar.
Efter du har foldet dejen som beskrevet ovenfor, hiver/ruller du dejen til en aflang tyk pølse. Skær 10 boller af dejen og kom dem på en bageplade og drysser med lidt mel.
Stil fadet med vand på en rist i ovnen, og kom bollerne i ovnen. Bag i ca. 15 minutter ved 250 grader, og skru herefter ned på 225 grader og bag i yderligere 10-15 minutter, eller til bollerne føles færdige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar